catchy kattenvachtverzorging

Wordt u gek van de kattenharen in huis? Of heeft uw kat erg veel last van haarballen? Ook bij kortharige katten is trimmen erg nuttig om van deze problemen af te komen.

Bij kortharige katten laten de onderwolharen die onder de bovenste dekharen zitten los en vindt u deze vaak in huis of op kleding. Katten likken deze haren ook op bij het wassen en de kat zal hierdoor meer last van haarballen hebben. Vooral in de periodes in het jaar dat de temperatuur gaat veranderen zal de kat veel onderwol verliezen of aanmaken; in het voorjaar en najaar.

Als u uw kortharige kat 2x per jaar rond de overgang naar de lente en de herfst goed laat trimmen dan scheelt dit aanzienlijk veel haar in huis. De vacht van de kortharige kat wordt met speciale kammen goed uitgekamt zodat de onderwol indien nodig wordt uitgedund maar de dekharen keurig blijven zitten. Zo gaat de kat mooi glanzen, ligt de vacht weer mooi tegen het lijf aan en bent u en uw kat van losse haren verlost.

Veel oudere katten hebben last van artrose en kunnen niet goed meer overal bij om hun vacht te verzorgen. Vooral het achterste gedeelte van de rug en bij en onder de staart. Hier ontstaan dan vaak vettige plekken en plukken haar die aan elkaar gaan zitten en gaan klitten. Dit is ook vaak het geval bij katten met veel overgewicht die door hun omvang niet overal meer goed bij kunnen komen.
U kunt uw kat helpen met de vachtverzorging door hem te laten trimmen.

 

Trimmen zonder stress
Als gedragsdeskundige voor katten hou ik het gedrag van uw kat nauwlettend in de gaten tijdens het trimmen om er zo voor te zorgen dat er zo min mogelijk stress ontstaat. Veel pauzes en veel afleiding zorgen ervoor dat de trimbehandeling aangenaam en zonder al te veel stress verloopt.

Katvriendelijk trimmen 
Ik zorg voor een goed verzorgde vacht en zal de vacht indien mogelijk zoveel mogelijk sparen. De vacht is belangrijk voor isolatie en bescherming van de huid.
Soms is het echter noodzakelijk om een stukje vacht te scheren of uit te dunnen als de vacht vervilt is of erg klit. De klitten zijn namelijk pijnlijk bij elke beweging voor de kat en het is beter voor het welzijn van de kat om deze weg te halen. Bij katten die een erg volle ondervacht hebben die niet goed te onderhouden is zal ik de vacht iets uitdunnen.