8225435969_d5ea7e5af5_zDe vacht van de kat bestaat uit twee lagen: de dekharen en de onderwol. De dekharen zijn glanzend en sluiten mooi langs het lichaam aan, deze worden tijdens het katten trimmen niet verwijderd. De onderwol bestaat uit pluizige haren die onder de dekharen zitten. De hoeveelheid onderwol die een kat heeft verschilt per kat, maar elke kat heeft het; langharige katten en kortharige katten. Bij kortharige katten laten de onderwol haren los en vindt u deze vaak in huis of op kleding. Katten likken deze haren ook op bij het wassen en de kat zal hierdoor meer last van haarballen hebben. Bij langharige katten blijft de onderwol in de vacht hangen, waardoor er snel klitten ontstaan, wat snel kan uitmonden in het vervilten van de vacht.

Klitten zijn heel pijnlijk voor de kat omdat dit aan de huid trekt. Hoe langer de klit blijft zitten hoe sneller de hele vacht zal vervilten. Dit veroorzaakt heel veel pijn en stress voor de kat en hierdoor kunnen ook gedragsproblemen ontstaan.

Aan de vacht van een kat kun je vaak letterlijk zien of een kat goed in z’n vel zit. Is een kat ziek of al op leeftijd dan glimt de vacht minder en liggen de haren minder glad tegen het lichaam. Veel oudere katten of katten met veel overgewicht vinden het moeilijk om zelf hun vacht goed te verzorgen, omdat ze door stijfheid of hun omvang niet meer goed overal bij kunnen.

“Door je kat te laten trimmen help je je kat met haar vachtverzorging”